Forside Hvad er fordelen ved et induktionskomfur?
 

Hvad er fordelen ved et induktionskomfur?

Induktionskomfur. Gaskomfur. Elektrisk komfur. Eller måske bare en mikrobølgeovn?

At finde det rigtige komfur kan være en ganske krævende opgave, hvis man bare er vant til at bruge komfurerne. Der er altid fordele og ulemper ved de forskellige former for komfurer, men allerede ved at læse denne tekst, hjælper du dig selv gevaldigt. Her vil du få remset nogen af de mest væsentlige fordele i forhold til induktionskomfurer op, så du har mulighed for at træffe det rette valg.

Først er det dog relevant at forklare, hvad induktion overhovedet er. Elektromagnetisk induktion er en form for spænding, der forekommer, når et magnetfelt ændres. Des hurtigere magnetfeltet ændres, des stærkere er magnetfeltet. Des længere leder i magnetfeltet, des større spænding induceres der i den elektriske leder. Det er dette princip man benytter med et induktionskomfur.

Sikkerheden er i højsædet med induktionskomfur

Af flere grunde er sikkerheden i køkkenet utrolig høj med et induktionskomfur:

Induktionskomfurer fungerer via magneter. Til dette bruges gryden. Faktisk kan du slet ikke starte komfuret, hvis ikke der er placeret en gryde oven på. Dette er sikkerhed, så det batter – komfuret starter simpelthen ikke, hvis det ikke skal bruges!

Med et induktionskomfur er der ingen åben flamme. Der er heller ikke gas, der kan slippe ud. Der er den magnetiske spænding, som tilmed kun er aktiv, når en gryde er placeret ovenpå komfuret. Derfor er det vitterligt meget svært at brænde sig eller komme til skade på anden vis med et induktionskomfur.

Med et induktionskomfur kan du nemt lade børn gå i køkkenet. Modsat elektroniske komfurer og gaskomfurer er der her ingen chance for, at der sker uheld.

Induktionskomfurer er hurtigere og billigere

Hurtigheden er til at tage at føle på med induktionskomfurer – om end det altid er en dårlig idé decideret at føle på et komfur.

Energien bliver via den elektromagnetiske induktion overført direkte til kogepladen. At opvarme med induktionsmetoden er ekstremt hurtigt og kan sågar konkurrere med gaskomfurer, som ellers af mange anses for at være de suverænt hurtigste på dette punkt. Man skal ikke vente i mange sekunder før, at kogepladen er klar til kamp med et induktionskomfur.

På kort sigt er det ikke billigt at investere i et induktionskomfur, da disse ofte kommer med en højere pris end andre typer af komfurer. På langt sigt kan det dog hurtigt vise sig at være en ganske udmærket måde at bruge dine penge på. Tommelfingerreglen i forhold til komfurernes energiudnyttelse er som følger:

Induktionskomfur: 90 % udnyttelse af energien.

Gaskomfur: 55 % af energien udnyttes effektivt her.

Elektrisk komfur: 65 % kan mønstres fra denne type komfur.

Dertil skal du huske, at komfuret slukker i det øjeblik, du fjerner gryden fra overfladen. Øjeblikkelig standby. Du slipper for at smide penge ud af vinduet med et komfur, der opvarmer til ingen verdens nytte. Induktionskomfuret er dyrt til at starte med – men den, der ler sidst, ler bedst. Det gør du med et induktionskomfur!

Rengøring er en leg

Et meget vigtigt punkt i forhold til ethvert komfur er selvfølgeligt rengøringen. Med et induktionskomfur opbygges der ingen kulspor eller lignende på riste eller pande. Derfor kan du ved bare at bruge en fugtig klud rengøre induktionskomfuret så nemt som ingenting.

Sidst, men ikke mindst, skal den ligeligt fordelte varme også benævnes. Da det magnetiske materiale i kogegrej opvarmes ensartet, dannes der ikke såkaldte ’hot spots’. Du får en ligeligt fordelt og optimal opvarmning af gryden eller panden, som i den sidste ende giver dig det bedste resultat i forhold til maden. Selv med billige pander og gryder opnår du denne fordel.

Et induktionskomfur er smådyrt at anskaffe sig, men det kommer med rigtigt mange fordele. Sikkerheden er i top, det er nemt at rengøre og du udnytter energien rigtigt godt. Står du og skal have et nyt komfur, bør du derfor seriøst overveje at hoppe med på induktionsvognen. Det kan meget vel være fremtidens komfur!